Alle ønsker seg speilblank båt. Her er en effektiv oppskrift med solbrillegaranti!
  1. Rengjør båten nøye

Med litt flaks gikk du over båten med høytrykksspyler ved opptak, og fikk tatt en grundig vask. Uansett bør skroget nå vaskes godt med ferskvann og båtshampo etter en vinter i opplag. Bruk en myk skurekost med håndtak, og husk hansker. Jobb deg nedover.  


  1. Se over skroget

Om det skal påføres nytt bunnstoff fjerner du løse flak og rester med en stiv børste. Rengjør godt for å få feste, og bruk rulle til påføring. Kjøp maskeringsteip av god kvalitet. Da får du den av igjen når du er ferdig. Gule flekker i vannlinjen fjerner du med riktig rensemiddel. Finner du skader i gelcoaten bør dette utbedres nå, her kan du f.eks benytte deg av et rep-kit for glassfiber. Ikke la glassfiberen få være eksponert for vær, vind og vann. Trengs det reparasjoner kan du fikse dette selv ved å slipe forsiktig rundt skaden, gjøre rent med aceton, og bygge opp igjen med polyester og glassfiber. Til småsår vil det holde å bruke gelcoat med riktig farge. Slip overflaten jevn når den har herdet, og polér slik det beskrives i neste punkt.


  1. Rubbing og/eller polering?

Både rubbing og polering er i praksis slipemidler som brukes for å jevne ut ørsmå ujevnheter i gelcoaten som følge av oksidering.  Det finnes produkter som rubber og polerer i en operasjon, men er båten skikkelig matt bør det brukes dedikert rubbing først. Dette er tungt og tidkrevende, så en egnet poleringsmaskin med trinnløs regulering kan være en god investering. Husk å ta med deg nok rondeller. Ikke gå løs på for store felter av gangen! Noe mer enn en kvadratmeter blir fort utfordrende, særlig om temperaturen er for høy. Unngå direkte sollys, og stå helst i skyggen om mulig. Påfør litt poleringsmiddel på rondellen, og jobb dette inn til det dannes en grå hinne. Restene fjernes med en microfiberklut, eller en ren og myk lammeullsrondell.


  1. Husk voks 

Den nypolerte overflaten forsegles så med voks. Målet er å mette flatene så UV-stråler, smuss og sjøsprøyt møter motstand. Smør på med samme teknikk som tidligere, og la det tørke noen minutter. Fern rester med lofri mikrofiberklut eller lammeullsrondell. Nå bør du kunne speile deg! Husk at voks forsvinner gjennom sesongen så det er fordelaktig å legge på voks flere ganger gjennom vår og sommer. Glem heller ikke at fettoppløslige vaskemidler vil gå hardt ut over voks og polish, så ikke vask båten med feil type såpe etter at den er sesongklar. Skyll heller med ferskvann etter hver kjøretur for å holde båten pen gjennom sesongen. 


  1. Ikke glem detaljene

Skal resten av båten skinne slik som ditt nypolerte skrog så gå over forniklede og rustfrie detaljer med metallpolish, og sett gjerne inn fenderlisten med dedikert fargeforsterker. Det vil gjøre mye for kontrastene mellom hvit, svart og krom, og båten vil ta seg godt ut.