HVILKEN TYPE FLYTEVEST BØR JEG VELGE?

HVILKEN TYPE FLYTEVEST BØR JEG VELGE?

En ergonomisk utformet redningsvest skal være behagelig å ha på seg selv over lengre perioder. 

Tenk derfor på brukervennlighet, passform og aktivitet når du velger vest. Vi har et bredt utvalg av modeller slik at du alltid kan velge den redningsvesten som passer deg og din aktivitet best.

 

Siden en redningsvest har mye oppdrift foran, kan den være vanskelig å svømme i. Vi anbefaler en 50N redningsvest til aktiviteter som jolleseiling, kajakkpadling og andre vannsporter, hvor svømming er mer vanlig. I denne kategorien finnes vester med en rekke egenskaper tilpasset ulike brukere og forhold.


Vår anbefaling er:

    • Redningsvest for seiling og motorbåt og for de som ikke kan svømme
    • 50N redningsvest for all vannsport der du regelmessig er i vann. (se oversikt på Newton klassifisering lenger ned i artikkelen)

RIKTIG STØRRELSE PÅ FLYTEVESTEN!

En redningsvest skal passe! Den skal sitte fast, men samtidig være komfortabel. Det viktigste er at den ikke glir rundt på kroppen. Dette er faktisk viktigere enn nøyaktig riktig vekt på etiketten. Barn skal aldri bruke redningsvest "for å vokse i”, og det er dessverre mange eksempler på at barn har sklidd ut av for store redningsvester.  


Når du prøver redningsvest må du sørge for at alle glidelåser og spenner er ordentlig festet og justert. Pass på at redningsvesten ikke glir opp mot haken når du har armene strukket oppover (be noen om hjelp til å løfte forsiktig i skuldrene på redningsvesten). Redningsvesten skal sitte godt på kroppen og det skal ikke være luft mellom redningsvesten og skuldrene.


Huskeliste:

  • Ingen luft mellom redningsvesten og skuldrene
  • Fast mot kroppen
  • Lukket glidelås
  • Knappespenner og justerte stropper



Oversikt på Newton klassifisering av flytevester og flyteklær

50 N / EN 393 / EN ISO 12402-5

Dette er flytevester eller flyteklær som holder en person flytende med god marginal, men som krever at man kan svømme, siden den ikke hjelper brukeren opp i ryggstilling. Vestene gjelder for svømmedyktige personer fra 25 kilo og oppover. Bør brukes i nærhet til land.

 

100 N / EN 395 / EN ISO 12402-4

100 N vester er egnet for både svømmedyktige og ikke-svømmedyktige personer. Dette er redningsvester i 100N-klassen som har flytekraften konsentrert foran og med stor krage. Vesten vil også hjelpe en person opp i ryggstilling. 

 

150 N / EN 396 / EN ISO 12402-3

Dette er gjerne oppblåsbare redningsvester som i oppblåst form er lette og snu seg i. Disse finnes med automatisk eller manuell gassoppblåsning. I slike vester finnes en liten gasspatron som fyller vesten på få sekunder. Oppblåsbare redningsvester er gjerne lette og tar liten plass på kroppen. Slike vester gjelder for personer fra 40 kilo. 

 

275N ISO 12402-2 / EN 399 

Dette er gjerne oppblåsbare redningsvester for bruk i offshore, skip og industri sammenheng under ekstreme forhold. Vestene kan brukes sammen med solide verneklær, mange typer overlevningsdrakter og sikkerhetssele.

Valg av reddningsvest