Hvilken Frostvæske? Og 7 raske tips for vinterkonservering

Fakta om Frostvæske 

 
Frostvæske kommer i ulike farger- Er det noen forskjell?
Blå frostvæske brukes som regel på eldre motorer. Den kan også benyttes til å frostsikre sjøvannsdelen av motorens kjølesystem. 
Grønn frostvæske også referert til som G48 likner den blå, men har bedre korrosjonshindrende egenskaper. Volvo Penta spesifiserer grønn frostvæske til de fleste av sine motorer.
Rød frostvæske, gjerne kalt «long-life»er spesielt egnet til motorer med aluminiumstopp. Rød frostvæske har ofte lengre holdbarhet enn blå og grønn.
Gul frostvæske er også en «long-life» frostvæske. Denne har tilnærmet samme egenskaper som den røde.
Giftfri frostvæske, som f.eks Blåtind Antifrost Natur  er ofte basert på propylenglykol. Denne egner seg godt til å frostsikre ferskvannsopplegg, vannlåser, toaletter, vanntanker og mye mer. Disse frostvæskene skal ikke brukes til motoren.

Frostvæske er viktig for å beskytte båtmotoren din mot skader som kan oppstå når temperaturen faller under frysepunktet. Her er trinnene for å bruke frostvæske for vinterkonservering av en båtmotor:

 1. Materialer og verktøy:

  • Frostvæske: Du bør velge en frostvæske som er egnet for båtmotorer. Det finnes ulike typer frostvæske tilgjengelige, inkludert etylenglykolbasert (EG) og propylenglykolbasert (PG) frostvæske. EG-frostvæske er vanligvis mer effektiv, men PG-frostvæske er mer miljøvennlig. Sjekk motorens produsentanbefalinger for hvilken type som er best egnet for din motor.
 2. Tøm motoren:

  • Start med å tømme båtmotoren for all gammel kjølevæske. Dette gjør du ved å fjerne dreneringspluggen fra motoren og la væsken renne ut i en egnet beholder.
 3. Skyll systemet:

  • Etter at all gammel væske er fjernet, bør du skylle kjølesystemet med ferskvann for å fjerne eventuelle gjenværende spor av gammel væske og smuss.
 4. Bland frostvæsken:

  • Bland frostvæsken i henhold til produsentens instruksjoner. Vanligvis er det en blanding av frostvæske og vann, avhengig av hvor kaldt det kan bli i området du oppbevarer båten. En vanlig blanding er vanligvis 50/50 (like deler frostvæske og vann), men dette kan variere.
 5. Fyll motoren:

  • Fyll kjølesystemet på båtmotoren med den ferdigblandede frostvæsken. Du må kanskje bruke en trakt for å unngå søl. Pass på at du fyller systemet til det er fullt.
 6. Kontroller nivået:

  • Sjekk kjølevæskenivået nøye for å sikre at det er riktig. Du kan også starte motoren i noen sekunder for å hjelpe til med å fordele frostvæsken gjennom hele systemet.
 7. Sjekk for lekkasjer:

  • Inspeksjoner systemet for eventuelle lekkasjer etter at du har fylt frostvæsken. Dette kan hjelpe deg med å oppdage eventuelle problemer tidlig.

Husk å alltid følge produsentens anbefalinger når det gjelder type frostvæske og prosessen for vinterkonservering av din spesifikke båtmotor. Det er også lurt å oppsøke profesjonell hjelp hvis du er usikker på hvordan du skal gjøre dette riktig.

Frostvæske